Joulun pyhät unet

Joulun pyhät unet

Joulun pyhät unet

Joulun pyhät unet ovat loistava hetki kokeilla omia “ennustajantaitojaan”. Joulunajan pyhät yöt alkavat tänä vuonna, niinkun aina muulloinkin, jouluaattoyönä eli 24.12 – 25.12 välisestä yöstä jatkuen seuraavan 12 yön ajan. Mutta mitä nämä pyhät unet sitten merkkaavat ja miksi niitä kannattaisi tutkia?

Jokainen jouluaattoyöstä alkanut yö/nähty uni enteilee tulevan vuoden yhtä kuukautta. Eli jouluaaton ja joulupäivän välinen yö (24.-25.12.) enteilee tammikuun 2023 tapahtumia, joulupäivän ja tapanin (25.12.-26.12.) välinen helmikuuta 2023 ja niin edelleen.

Uneton yö

Jos jonain yönä ei unia näy, se voi tarkoittaa, että näinä kuukausina levon tarve on erityisen tärkeää, eikä alitajunta viisaudessaan näytä enempää mietittävää näille kuukausille. Eli sen sijaan, että moittisit tai surisit joidenkin kuukausien “unettomia” öitä, niin kiitä viisaampaa minääsi siitä, että se pitää sinusta huolta. Itselleni ei esimerkiksi kuluvan vuoden toukokuusta elokuulle tullut ainuttakaan unta talteen. Muistin aamulla nähneeni unia, mutta ne olivat yhtä puuroa ja aamulla silmät avatessa ei mielessä ollut enää yhtään mitään. Näitä kuukausia eläessäni totesin, että oli kyllä suuri tarve keskittyä vain itseensä, pitää huolta levosta ja hyvinvoinnista. Unettomat yöt voivatkin tarkoittaa, että keskity siihen, mitä kohdalle tuodaan siinä hetkessä äläkä haikaile liikaa tulevaan.

Miten valmistautua?

Ota sänkysi vierelle muistikirja ja hyvä kynä. Kirjaa ylös kaikki asiat, mitä muistat unistasi. Unet kannattaa kirjata ylös heti, kun heräät, koska silloin ne ovat tuoreena muistissasi. Jos heräät yöllä käymään vessassa (tai joulun öinä jääkaapilla), kirjaa ensin mahdolliset nähdyt unet, sillä myös näillä on merkitys yöllisissä seikkailuissasi. On turha luulo, että niitä muistaisi enää aamulla tai edes sen vessakeikan jälkeen. On varmaan snomattakin selvää, että jos tälläiset yölliset unikirjaamiset häiritsevät pidemmän päälle unenlaatuasi ja ne aiheuttavat enemmän haittaa kuin iloa, ei sellaisia kannata tehdä.

Eikä haittaa, vaikka et muistaisi tarkasti kaikkia unia, muutama sana tai lausekin riittää. Mieti myös tunnetilaa tai tunnelmaa, mikä unessa oli. Joskus saatatkin muistaa pelkän fiiliksen etkä muuta. Kirjaa siis unestasi kaikki mahdollinen talteen. Muista, että neutraali tai pysähtynyt on myös tunnetila. Se voi kuvastaa kuukauden energiaa – mitään ei tapahdu tai mikään ei liiku eteenpäin. Kova kiire voi ennakoida vilinää ja vilskettä, sekava olotila taas sekaannusta kuukauden tapahtumissa jne.

Millaisia asioita kannattaa kirjata?

Jos näit jotain ihmisiä tai eläimiä, sinulle tuttuja paikkoja, kirjaa kaikki tällaiset tiedot ylös. Usein unissa tulee vastaan ihmisiä, joita emme ole nähneet esim. yläkouluaikojen jälkeen. Kuukausi saattaa esimerkiksi viitata johonkin aiheeseen, mitä kävit läpi teininä tai palauttaa eteesi ihmisiä tai tapahtumia, joilla oli merkitys siinä ajassa. Muista, että unet ovat hyvin symbolisia. Harvoin se tarkoittaa suoraan, että kohtaat vanhan opettajasi, jos hän unessasi esiintyy. Opettaja voi muistuttaa sinua siitä ajasta, kun hän oli läsnä elämässäsi.

Jos joku väri oli erityisen voimakas tai huomiota osoittava, kirjaa se ylös, etenkin jos olet visuaalinen ihminen. Joku tietty ihminen tai eläin voi merkitä sinulle symbolisesti kymmeniä erilaisia asioita eli älä mieti liian yksioikoisesti. Väreissä on yleisestikin aivan valtava määrä symboliikkaa ja jos värit merkitsevät sinulle valveilla paljon, ne todennäköisesti siirtyvät myös unimaailmaan kertomaan tarinoitaan. Myös numerot ja lukumäärät ovat numerologisesta näkökulmasta todella tärkeitä unisymboleita.

Jos unessa olit jossain asuinrakennuksessa, kirjaa ylös huoneet, missä kuljit. Kirjaa huoneiden kunto, kalustus, koristeet. Kaikki, minkä muistat ympäristöstä. Talo merkitsee yleensä sinua itseäsi ja huoneet eri osa-alueita elämässäsi.

Jos unessa oli tietty sääolosuhde, mikä jäi mieleesi, kirjaa se ylös. Niinkuin valvetilassa, sää vaikuttaa meihin isosti ja unessa se voi kertoa paljon sen kuukauden yleisilmapiiristä.

Mahdolliset musiikit, sanat, äänet… kirjaa kaikki ylös. Oletko nähnyt samaa unta ennenkin? Kirjaa kaikki pienet mitättömältäkin tuntuvat asiat ylös. Toistuva uni kertoo yleensäkin siitä, että alitajuntasi haluaa nostaa esille jotain, mitä et suostu käsittelemään.

Ennustatko kenties pidemmälle tulevaan?

2021 eräässä pyhän yön unessa olin löytänyt uuden toimitilan, missä oli kaunis valo, isot ikkunat ja olin järjestelemässä sitä kuntoon, kunnes löysin jonkun lattialaudan alta muurahaisenpesän. Sen yön osoittamana kuukautena, mutta tasan vuosi myöhemmin, mille yölle tuo uni alunperin tuli, muutin pois unen kaltaisesta työtilasta, en muurahaisten takia vaan tuhannen muun pikkujutun, mistä kertyi niin iso osiensa summa, etten enää jaksanut katsella, miten homma kaatuu omaan mahdottomuuteensa. Sohaisin muurahaispesää.

Tälle samalle kuukaudelle näin unen, miten iso käärme kiertyi kissani ympärille ja jähmetyin siinä hetkessä jääkalikaksi, enkä pystynyt toimimaan tai liikkumaan, koska pelkäsin, että liikkeeni ärsyttäisi käärmettä ja se purisi kissaani. Tasan vuoden kuluttua siitä, mille kuukaudelle tämä uni tuli, hyvästelin tämän saman unen kissan ikiuneen ja koko alkuvuosi kului tuollaisessa jäätyneessä tilassa, koska en tiennyt, mitä tehdä ja mitä päättää. Pelkäsin, että päätän väärään suuntaan.

Olenkin omalta osaltani huomannut, että toisinaan jotkut näkemäni pyhät unet ovat jo viittausta jo seuraavaan vuoteen, eli näen niitä ikäänkuin vuoden ennakkoon. Aika usein olen huomannut myös sellaisen seikan, että asiat voivat tapahtua jonain muuna kuukautena, kuin siinä, mihin se on merkattu. Tällöin olen tutkinut jälkikäteen, että lähtikö jotain käyntiin sen asian tiimoilta, mille kuukaudelle uni alunperin sijoittui. Näinhän siinä on usein käynyt, että startti on otettu vaikka maaliskuussa, mutta itse asia toteutuu vasta huhtikuussa tai vaikkapa vasta seuraavan vuoden maaliskuussa.

Joitain avainsanoja unisymboleihin

TUNNETILA:  kuukauden yleisfiilis / jokin tilanne tuo tämän tunteen.

TUNTEMASI IHMISET: miten suhtaudut heihin, mitä he merkitsevät sinulle? Saattaa myös liittyä heihin suoranaisesti.

TOISTUVAT UNET: Toistuuko jokin asia tuon kuukauden aikana?

ELÄIMET: omat lemmikit on viittaus kiintymykseen, hoivaan, kotiin, omiin tunteisiin,  lapsiin, parisuhteeseen tai näihin lemmikeihin. Tuntemattomat eläimet voivat viitata suhteesta ihmisiin / tilanteisiin, joiden kanssa sinulla ei ole läheistä suhdetta.

Onko eläin häkissä vai vapaa. Minkä värinen eläin on? Pureeko tai pistääkö se sinua? Ajetaanko sinua takaa? Näillä kaikilla on symboliikka, mitä täytyy miettiä yhdessä unen tunnetilan kanssa. Eli jokainen unessa nähty musta kissa ei tarkoita, että naispuolinen ystävä pettää sinut. Paljon merkkaa myös se, miten näkijä suhtautuu eläimeen. Jos pelkäät jotain tiettyä eläintä, pelkäätkö sen unessa edustamaa tilannetta? Miten eläin käyttäytyy? Jos sinulla on tiedossa oma voimaeläin ja tapaat hänet unessa, on sillä sinulle jotain tärkeää asiaa.

Koira merkkaa usein lojaaliutta, maskuliinisuutta, ystävyyttä, pysyvyyttä. Jos koira puree ja se on vielä oma, lojaalius voi muuttua petturuudeksi lähipiirissä.

Kissaan liittyy mm. viekkaus, intuitio, selväaistit, henkisyys, mustasukkaisuus ja feminiinisyys. Kissan raapiminen voi merkata mm. vanhoja haavoja ja niiden avautumista. Jokin voi kyteä pinnan alla. Jos haava mätii, jotain ei ole hoidettu kuntoon.

Käärme voi olla mm. petos tai parantuminen, lääketiede tai uudistuminen. Käärmeiden ja hämähäkkien kohdalla mieti, miten itse suhtaudut näihin. Jos pelkäät, alitajuntasi viestii pelkosi kautta. Jos pidät käärmeistä tai matelijoista yleensäkin, niiden merkitys on taatusti erilainen, mitä esim. käärmepelkoisella ihmisellä.

Linnut usein viestivät vapaudesta ja sen kaipuusta. Muista tutkia enemmän siitä linnusta, mikä unessa vieraili, esim. joutsenet pariutuvat iäksi ja ne edustavat lojaaliutta ja sitoutumista. Varislinnut ovat äärimmäisen viisaita jne.

Madot ja hyönteiset hajottavat ympäristöään, mutta ovat myös tärkeää ruokaa isommille eläimille.

Karhu voi olla esim. pelko tai totuus; miten karhu käyttäytyy unessasi ja mitä se merkitsee sinulle yleensä? Mieti sanontaa karhunpalvelus!

Hirvet yhdistän arvokkuuteen, kuninkuuteen, mutta myös ennalta-arvaamattomuuteen.

Kauriit ja peurat nopeisiin liikkeisiin, sinnikkyyteen, sirouteen sekä taistelutahtoon.

Kettu voi olla viekkaus tai jopa valehtelu, hyväksikäyttö tai kataluus, mutta myös viisaus ja älykkyys, jos sitä käyttää oikealla tavalla, eikä toisten kiusaksi.

Susi on oma polku, itsenäisyys, oma lauma, hyljeksintä, kohteena oleminen. Suden tapaaminen unessa on viesti henkimaailmasta.

Voimaeläimesi tulee kertomaan tärkeän viestin, mitä et ehkä ole osannut kuunnella päivätietoisuudessa.

RAKENNUKSET: Asuintalo kuvastaa sinua itseäsi. Huoneet kertovat sinusta ja elämän osa-alueista.

Keittiö on kodin sydän.

Eteinen on se, mikä nähdään ensimmäisenä, kun sisään astutaan.

Olohuoneeseen päästät vieraat, kenties esität jotain muuta, kuin mikä olet.

Makuuhuone voi osoittaa intimiteettiä, seksuaalisuutta, ihmissuhteita, mutta myös levon tarvetta ja unen laatua.

Pesutilat voi viitata mm. asioista puhdistautumiseen, wc-tilat kirjaimellisesti siihen, missä huuhdotaan pois kuonaa.

Talon ulkopuoli on ulkokuoresi, astrologisesti se voi antaa viitteitä siihen, mitä käyt läpi nousevan merkkisi kanssa.

Katto tai yläkerta voi viitata mieleen, mielen vointiin tai ajatuksiin, mutta myös henkiseen polkuun.

Komerot ja vaatehuoneet ovat paikkoja, minne usein piilotetaan tavaraa, että saadaan aikaiseksi siistimpi ympäristö. Missä kunnossa komero on?

Muut kuin asuinrakennukset koen itse aina kodin ulkopuolisena vaikuttimena, missä vietämme aikaa, miten joku ulkopuolisen ihmisen energia vaikuttaa omaan vointiin tai toimintaan. Se voi olla viittaus myös työpaikkaan. Yrittäjälle tämä voi tarkoittaa vielä enemmän konkreettista toimintaa asiakkaiden kanssa tai omassa työtilassa koettuja tapahtumia

TAIDE: Jos luet unessa jotain kirjaa, kuuntelet jotain tiettyä kappaletta tai katselet / luot taidetta, mieti, mitä se teos voisi sinulle kertoa? Tutki laulun sanoja, kirjan tarinaa tai maalauksen merkitystä.

VÄRIT: Jokaisella värillä on oma symboliikkansa, tässä muutamia ajatuksia väreistä oman näkökantani kautta.

Musta on yö, suru, ego, kuolema, puhdistautuminen, sielun pimeä yö, vetäytyminen, valmistautuminen uuteen.

Valkoinen on puhtaus, aloitus, sielu, herkkyys, intuitio, haavoittuvuus.

Punainen seksuaalisuus, huomionosoitus, veri, huomionhaku, näyttävyys, elinvoima, rakkaus, romantiikka.

Vihreä on elinvoima, luonto, kasvu, raha, eläimet, auttaminen, parantaminen ja paraneminen.

Sininen on syvyys, henkimaailma, herkkyys, kylmyys, jähmeys, lempeys, parantaminen.

Keltainen on ystävyys, luovuus, rohkeus, elinvoima, päivänvalo.

Violetti on arvokkuus, henkisyys ja hengellisyys, kuolema, vaativuus, vahvuus, narsismi.

Kulta voittajuus, arvokkuus, juhlallisuus, kuninkaallisuus, vaatimus parhaasta.

Hopea toissijainen, pehmeys, kirkkaus, aliarvioitu.

NUMEROT: Numeroiden merkitystä kannattaa miettiä etenkin numerologisen värähteen kautta.

Ota huomioon jokaisessa symboliikassa edellä mainitsemani tunnetila. On täysin eri asia nähdä unta siitä, kun kävelet vesisateessa sydän täynnä rakkautta välittämättä tippaakaan, vaikka taivas repeää kuin hampaat kalisten etsiessä epätoivoisesti suojaa kylmältä syyssateelta .

Lopuksi

Unien kirjaamisen jälkeen, niitä on hyvä palata analysoimaan jälkikäteen useampaan otteeseen. Symboliikkaa kannattaa purkaa palasiksi. Tämä on kuin oman elämäsi DaVinci Code.

Kauniita unia,

Anne Mari

Jaa

lue lisää