Keskitaivas – mitä sinusta vapautuu maailmalle?

Keskitaivas – mitä sinusta vapautuu maailmalle?

Keskitaivas, työnpiste, Midheaven, MC, latinaksi medium coeli. Se kuvastaa karttasi korkeinta pistettä, mikä osoittaa kartalta toisen tärkeän akselin kärjen, nousumerkki-laskumerkki eli AC-DC akselin lisäksi. Keskitaivasta vastapäätä eli oppositiossa on keskiyö, kodinpiste, nadir, IC, latinaksi imum coeli. Nämä akselit muodostavat kartallesi kivijalan, jonka varaan asetetaan kaikki 12 huonetta ja minne sijoittuvat kaikki 12 eläinradan merkkiä. Sekä tottakai kaikki planeetat, asteroidit sekä lukuisat muut laskennalliset pisteet. Akseleita varten tarvitaan aina tarkka kellonaika muiden syntymätietojen lisäksi. Voit lukea lisää nousumerkistä täältä sekä laskumerkistä täältä!

MC ei ole sama asia kuin zeniitti, se ei ole kirjaimellisesti taivaan ylin kohta ihmisen näkökulmasta katseltuna vaan se kohta syntymäsi hetkellä, missä ekliptika eli auringon rata sekä syntymäpaikkasi pituuspiiri kohtaavat. Keskitaivaan merkki määräytyy sen mukaan, mikä eläinradan merkki osuu tähän kohtauspisteeseen.

Tästä johtuen keskitaivas ei osoita kartalla aina tarkalleen “kello 12:een”, miten keskitaivas yleisesti ymmärretään ihmisen silmin taivasta tähytessä. Yleisimmin käytetyllä Placidus-huonejaolla MC osoittaa aina 10.huoneen kärkeä, mutta esim. Whole sign -huonejaolla MC saattaa sijoittua vaikkapa keskelle 12. huonetta, eli se ei ole enää automaattisesti lukittu juuri 10.huoneeseen. Suosittelenkin laskemaan, että mikä eläinradan merkki kartallasi on 10. nousumerkiltä laskettuna (karttaa luetaan vastapäivään), käytit sitten mitä tahansa huonejakoa. Jos 10. merkki on eri, mitä MC piste, kannattaa myös tätä pohtia tarkoin etenkin uraan sekä auktoriteettiin liittyvien asioiden kautta. Se saattaa valaista sinulle erityisen paljon sellaisia asioita, minkä kanssa kamppailet, mutta mikä ei välttämättä näy niin vahvasti ulospäin.

KESKITAIVAS – TYÖ JA URA

Astrologiassa keskitaivaan eli MC:n teemoihin kuuluu työ ja ura, se on julkinen minä, julkiset saavutukset, auktoriteetti, kunnianhimo. MC kertoo, miten sinä haluat osaksesi kunnioitusta ja ihailua. Nousumerkin tavoin MC on energian ulostulokanava ja sen vuoksi sinusta vapautuu MC -pisteesi kautta jotain, minkä kohtaamasi ihmiset näkevät ja tuntevat, mutta se on myös jotain, millaiseksi itsesi kuvailet muille. Tämä energia on kartallasi kaikkein korkeimmalla esillä ja siten sen tulisikin antaa näkyä ja kuulua. MC pukee konkreettiseen muotoon kaiken 9. huoneessa opitun. MC osoittaa yhdessä nousumerkin kanssa myös sitä, millaisia ulkoisia piirteitä sinulla on.

Ja mitä tuo energia siis on? Sitä kuvaa MC:n merkki sekä mahdolliset planeetat, asteroidit tai laskennalliset pisteet, mitkä koskettavat keskitaivasta.

MC näyttää, mitä haluat uraltasi sekä millaisella energialla etenet kohti tavoitteitasi. Se kertoo, miten ilmennät itseäsi kaikessa, mikä liittyy työuraasi, mutta myös siitä, miten ja missä toivot itsellesi kiitosta ja huomiota yleisesti elämässäsi. Keskitaivaalla ei kuitenkaan tuoda esiin itsensä syvimmän olemuksen piilotetuimpia osia, sillä ne kuuluvat kodinpisteelle eli IC:lle, sinne missä yksityisyys kohtaa syvyytesi. Keskitaivas voi olla tavallaan kuin rooliasu, mikä puetaan päälle, kun kohtaat ulkomaailman ja IC:llä tuo rooliasu riisutaan pois.

Keskitaivaalta löydät heittäytymiskykysi asioihin, mitä haluat saavuttaa. Keskitaivas osoittaa millainen on vakaumuksellisuutesi. MC:n energia toteuttaa, miten työtä tehdään eli ei pidä ajatella, että sen merkki kertoo suoranaisesti, mikä ammatti sinulle parhaiten sopii. Tämän lisäksi tulee aina tutkia lisäksi ainakin 2. sekä 6. huonetta miettiessä ammattiin liittyviä asioita, mistä ensimmäinen käsittelee materiaa, palkkaa, kestävyyttä, mukavuudenhalua ja tapaa tehdä töitä. Jälkimmäiseen liittyy työympäristö ja kaikki, mitä siihen kuuluu – työkaverit, rituaalit, työhyvinvointi jne… MC kuvaa myös sitä, miten koet auktoriteetin elämässäsi, mutta myös miten itse käsittelet sitä, sillä koko 10. huone kuuluu tähtitaivaan auktoriteetille, Kauriille. Kaurisenergia tiedustelee keskitaivaalla myös sitä, millaisen roolin valitset yhteiskunnassa.

MC TYÖ – IC KOTI

MC on sinun julkinen minä, se mitä haluat näyttää itsestäsi maailmalle. Vastapäätä eli IC pisteeltä löytyy kotiminä. IC:n merkkiä kannattaakin vertailla erityisesti Kuumerkkisi kanssa, joka ilmentää myös vahvasti sinun alitajuista kotiminääsi – miten isoja eroavaisuuksia näiden kahden sijainnin välillä on? Miten sujuva tai miten ristiriitainen pari on kyseessä.

MC kuvastaa myös useimmiten henkilön äitiä, mutta jos isä on ollut erityisen vahvasti hoivaaja etenkin lapsuudessa, voi MC kuvastaa myös isän energiaa kartan hallitsijan elämässä. MC näyttää myös sen vanhemman, joka on ollut lapselle tärkein tai merkittävin auktoriteetti, IC:llä sijaitsee toinen vanhempi, useimmiten isä.

HENKISEN KEHITYKSEN KORKEIN PISTE

Itse tutkin MC:tä hyvin vahvasti myös henkisen kehityksen korkeimpana pisteenä sillä keskitaivaan energia vapautuu kirjaimellisesti ylöspäin. Se kertoo, minne olet valmis kohoamaan henkisyyden polulla, jos sellaisen reitin valitset, mutta myös siitä, millä tavoilla saat keskitaivaaltasi apua Kuun Noususolmun (North Node, yläsolmu) ymmärtämiseen. Kuun Noususolmu kertoo omalla tavallaan siitä, mihin suuntaan sielusi kaipaa kehittyä, kun sen suurin potentiaali otetaan käyttöön ja tuon energian saavuttaminen onkin jo hankalampaa, sillä Noususolmun vastapari Laskusolmu houkuttaa puoleensa tutulla ja turvallisella, mutta jo loppuunkalutulla energiallaan.

Noususolmu voi olla sinulle itsellesi hyvinkin ärsyttävää, koska siellä on jotain, mikä on sinulle niin kovin uutta – sielunkehityksen kannalta. Konkreettisen työnteon lisäksi keskitaivaalla voidaankin pohtia myös sitä, mitä on henkinen työ ja siinä konkretian sijaan vaaditaan itseensä tutustumista hyvin syvällisillä tavoilla.

ENERGIA MUUNTAUTUU

Kun planeetta, asteroidi tai laskennallinen piste on yhtymässä mille tahansa akselipisteelle, muovautuu tällöin energia eläinradan merkin lisäksi myös planeetan ym. opetusten kautta. Keskitytään nyt kuitenkin vain keskitaivaalle eli MC:lle. Lisäksi täytyy huomioida, onko planeetta 9. huoneen vaiko 10. huoneen puolella sekä tekeekö joku muu sijainti (etenkin Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto, Kuun solmu tai Chiron) aspektia (eli taivaankappaleiden välistä määräkulmaa) keskitaivaalle. Aspekteista kannattaa tarkkailla etenkin neliötä, oppositiota tai kvinkunksia (haastavia) sekä kolmioita ja sekstiilejä (harmonisia ja antoisia).

Yhdeksäs huone voi tarjota mahdollisuuksia, mutta ne vaativat heittäytymistä, laajaa näkökykyä ja rajattomuutta. Mutta se kehottaa myös tarttumaan tilanteeseen silloin, kun se kohdalle osuu sekä olemaan kärsivällinen. Kymmenes huone vaatii enemmän töitä, velvollisuuksia ja vastuunottoa. Lisäksi planeetan tarpeet saattavat tuntua rajoittuneilta.

MERKIT JA PLANEETAT KESKITAIVAALLA

Alta löydät jokaisesta planeetasta ja niiden hallinnoimista merkeistä lyhyet kuvailut. Näille tulee kuitenkin antaa liikkumavaraa etenkin, jos keskitaivaalle tulee suuri vaikutus useammasta eri suunnasta. Muista, että astrologia on asioiden yhdistelemistä ja liiallista yleistämistä tulee aina välttää.

KUU – RAPU

Jos sinulla on Kuu yhtymässä MC:lle tai merkkinä Rapu, riippumatta merkistä, olet todennäköisesti hyvin alitajuisesti huolehtimassa toisten tarpeista niin työssä, mutta myös sellaisissa ihmissuhteissa, mitkä koet itsellesi velvollisuudeksi. Omien tarpeiden huolehtiminen voi jäädä taka-alalle, mihin tulisi kiinnittää huomiota erityisen paljon. Sinussa voi olla halu tehdä työtä alalla, missä saat pitää huolta toisista eikä tämä todellakaan tarkoita aina perinteistä hoiva-alaa. Äitisuhde on tärkeä sielunkehityksen kannalta ja saatat tuolla sinnikkäällä huolehtimisella paikata sitä, mitä äiti / huoltaja ei sinussa koskaan nähnyt tai kyennyt näkemään.

AURINKO – LEIJONA

Jos sinulla on Aurinko yhtymässä MC:lle tai merkkinä Leijona, riippumatta merkistä, on sinun tarkoitus tulla omalla tavallasi esiin työssäsi tai muulla tavalla, missä sinut nähdään “maailmalla” – sinä valitset mittasuhteet. On tärkeää, että et anna egon sanella liikaa toimintaasi, mutta uskalla myös seistä selkä suorana tekojesi takana. Isäsuhde on tärkeä sielunkehityksen kannalta. Sinussa voi olla suuri halu saada “näyttää hänelle” miten pärjäät ja loistat, johtuu se sitten ihailusta tai siitä, ettei hänelle koskaan kelvannut se, miten pärjäsit lapsena. Auringon ja Leijonan energia keskitaivaalla on myös hyvä sijainti yrittäjyyden kannalta, sen avulla loistat persoonana luontaisesti. Mahdollisuus esimiehen rooliin.

MERKURIUS – KAKSONEN / NEITSYT

Jos sinulla on Merkurius yhtymässä MC:lle tai merkkinä Kaksonen / Neitsyt, sinulla on lahja tuoda sanojesi sekä ajatuksiesi kautta jotain tärkeää toisille ihmisille; sanat voivat olla puhuttuna, numeroina, lauluna tai vaikkapa kirjallisessa muodossa. Merkuriuksen sekä Kaksosen / Neitsyen energia voi toisinaan olla keskitaivaalla myös haaste, pelko, mutta myös kykenemättömyys kuulla toista omilta ajatuksilta, mistä voi muodostua myös sieluntehtävä. Merkurius edustaa lisäksi ajatuksia, mutta myös liikettä, minkä vuoksi sinä voit olla liikkeissäsi sekä ajatuksissasi hyvinkin nopea.

VENUS – HÄRKÄ / VAAKA

Jos sinulla on Venus yhtymässä MC:lle tai merkkinä Härkä / Vaaka, sinussa on lempeyttä, empatiaa ja halu auttaa sekä usein myös opettaa toisia ihmisiä. Venuksen ja Härän / Vaa’an energia keskitaivaalla tekee henkilöstä usein pidetyn ihmisen. Taide, musiikki, luovuus, kauneus ja visuaalisuus saattaa olla tärkeä osa elämääsi ja ehkä myös työtäsi. On tärkeää, että uskallat sanoittaa toiveesi ja tahtosi muille. Sieluntehtävänä voi olla on vahvasti opetella asettamaan rajoja.

MARS – OINAS / SKORPIONI

Jos sinulla on Mars yhtymässä MC:lle tai merkkinä Oinas / Skorpioni, voit käyttää energiaasi ja hyvänlaista aggressiosta avuksesi urallasi. Sinulla on voimaa hoitaa asioita eteenpäin – Marsin merkki kertoo siitä, miten verkkaisesti tämä hoituu. Olet hyvin päättäväinen ja haluat luoda omaa polkuasi omalla tavallasi. Saatat vaikuttaa hyökkäävältä, jos energia tulee esiin turhan voimakkaana tai kehittymättömänä; kaikki kolme, Mars, Oinas sekä Skorpioni vaativat kasvua ja kehittymistä. Hyökkäävyys voi tulla esiin etenkin silloin, kun koet osallasi arvostelua tai jos et osaa ottaa vastaan minkäänlaista kritiikkiä. Energian vaikutus voikin olla jopa pelottava muiden ihmisten mielestä, jos et osaa hallita ja hillitä (ei tukahduttaa) sitä. Muiden kanssa työskentely voi joissain tapauksissa tuntua kuin kilpailulta. Sieluntehtävänä on pysähtyä näkemään omat kehityskohtasi sen sijaan, että taistelet toisia vastaan.

JUPITER – JOUSIMIES / KALAT

Jos sinulla on Jupiter yhtymässä MC:lle tai merkkinä Jousimies tai Kalat, sinulle on annettu onnea ja sujuvuutta liittyen uraasi, mutta myös henkiselle polullesi. Saatat vaihtaa työpaikkoja tai alaa useaan otteeseen, kunnes löydät oman polkusi, missä menestys omalla tavallaan on taattua. Jupiterin energian kanssa ei kuitenkaan tulisi koskaan luulla, että KAIKKI asiat tulevat ilmaiseksi – tässä puhutaan energiasta, joka on hyvin runsas ja liiallisuuksissaan voi ihminen kävellä kaikkein tärkeimpien tilaisuuksien ohi, jos tämä jää odottamaan “jotain vielä parempaa” tai jos hätäillessä ei malta jäädä odottamaan, mitä tuleman pitää. Energia on myös negatiivisena velvollisuuksia välttelevää. Onnekas Jupiter vaatii siis myös vakavoitumista, sillä koko elämää ei voi heittää hyvän onnen varaan. Onnestaan tulee ehdottomasti myös olla kiitollinen. Liikkeesi voivat olla hyvin lennokkaita ja ulospäin se voi näyttää jopa holtittomalta – ehkä ne joskus onkin, koska luotat aina putoavan jaloillesi. Sijainnit voi osoittaa myös opettajuutta. Sielunkehityksen kannalta on tärkeää uskaltaa sukeltaa yhä syvemmälle itseensä sekä etenkin niihin tunteisiin, mitä vaikuttavat sijaitsevan kaikkein syvimmällä.

SATURNUS – KAURIS / VESIMIES

Jos sinulla on Saturnus yhtymässä MC:lle tai merkkinä Kauris / Vesimies, sinussa on vahva vastuu ja velvollisuudentunne liittyen etenkin uraasi sekä opintoihisi ja tämä voi näkyä jo nuorella iällä. Jos velvollisuudet eivät kiinnosta jossain elämänvaiheessa, saatat tuntea “laiskottelusta” erityisen huonoa omaatuntoa ja voikin tuntua erityisen vahvasti siltä, että karma kuittaa välittömästi. Energia tuo myös yleisilmeeseesi vakavuutta. Etenkin Saturnuksella ja Kauriilla vahva tunne esimiesasemasta tai yrittäjyydestä, missä kaikki langat ovat omissa käsissä, et ehkä mielelläsi ota vastaan käskyjä muilta. Vesimies halajaa kohti uraa, mikä on merkityksellistä suuremmalle ihmisjoukolle enemmän kuin keskittyisit pohtimaan yksilötason asioita ja tähän voi liittyä tietynlaista rajojen rikkomista. Halu tehdä työtä herää jo nuorena. Uralla eteneminen voi olla kohtuullisen hidasta, mutta samalla se tehdään äärimmäisen kärsivällisesti. Sielunkehitykseen kuuluu työn ja kodin eron tärkeyden muistaminen. On tärkeää, ettet rakastu valtaan.

URANUS – VESIMIES

Jos sinulla on Uranus yhtymässä MC:lle tai merkkinä Vesimies, uravalintasi voi olla hyvinkin erikoinen, omalaatuinen ja yksilöllinen. Erilaisia työ/opiskelukokeiluja saattaa olla runsaasti. Työ voi olla ns. tulevaisuuteen tähtäävää eli tässä hetkessä tehdään ennakoivaa työtä tulevaisuutta ajatellen. Olet todennäköisesti kapinallinen sielu, joka haluaa jättää jälkensä maailmaan omalla tavallaan – ei siten, miten muut käskevät tekemään. Sielunkehitykseen kuuluu ymmärtää ja nähdä myös toisten ihmisten näkemys ja opetella ottamaan vastaan eriäviä mielipiteitä, mutta samalla myös uskaltaa heittäytyä tuntemattomaan soraäänistä riippumatta.

NEPTUNUS – KALAT

Jos sinulla on Neptunus yhtymässä MC:lle tai merkkinä Kalat, se voi tuoda suuria haasteita ymmärtää maailmaa. Neptunus voi viedä ihmistä pahasti tuuliajolle, ellei kartalla ole maan elementtiä tai kiinteää laatua maadoittamassa. Sijainti antaa usein myös psyykkisiä kykyjä sekä taiteellisuutta, mutta myös halun harhautua todellisuudesta fantasiaan. Tähän voi vaikuttaa paljon se, millä tavalla lapsuudessa on suhtauduttu kenties lennokkaaseenkin mielikuvitukseen. Neptunukseen kuuluu usein jollain tavalla harhautuminen pois oikeasta elämästä ja sitä avitetaan erilaisten sijaistoimintojen kautta (addiktiot). Mutta jos “omaan maailmaan” matkustamisen pystyy tekemään hallitusti, on tässä sijainnissa tarjolla uskomaton maailma, esim. kirjailijana tai taiteilijana. Sielunkehitykseen kuuluu olla pakoilematta omaa herkkyyttä sekä pyrkiä olemasta suodatin koko maailman tunteille.

PLUTO – SKORPIONI

Jos sinulla on Pluto yhtymässä MC:lle tai merkkinä Skorpioni, tulet esiin hyvin vahvalla auktoriteetilla, jopa hieman käskyttävällä ja erittäin päämäärätietoisella energialla. Sinussa on sisäsyntyinen johtajuus, joka ilmenee aurastasi, mutta minkä kanssa saa olla myös tarkkana, ettei energia muuttuisi negatiiviseksi vallantavoitteluksi. Kun ihminen tavoittelee valtaa vain halutakseen valtaa, kävellään hyvin kapealla polulla. Tämän energian kanssa on hyvä pohtia myös omaa Saturnusta, joka tarkkailee alati kartallasi, miten ilmennät luontaista auktoriteettiasi ja väärille raiteille eksyessään se muistuttaa sinua karmallaan. Sinulle sopii hyvin yrittäjyys, sillä etenkin Pluto keskitaivaalla tekee ihmiselle usein hankaluuden ottaa vastaan ohjausta ja käskyjä muilta ihmisiltä. Sielunkehityksenä tehtäviisi kuuluu kokea transformaation eri tasoja, missä jokaisella irtaudut pois sellaisista negatiivisista piirteistä, mitkä eivät vie sinua eteenpäin.

Jaa

lue lisää