Lokakuun tähtitaivas tähtituuli

Lokakuun 2020 tähtitaivas

Saturnus lähti etenemään syyskuun lopulla ja nyt valmistaudutaan viimeiseen tanssiin, kunnes karman planeetta siirtyy lopullisesti Vesimiehen merkkiin joulukuun puolessa välissä, missä se pyörähti antamassa maistiaisia 22.3-2.7 välisellä ajalla. Sytytyslanka vähenee vähenemistään… Lokakuuhun mahtuu peruutuksia, kaksi täyttä kuuta, merkinvaihtoja ja taatusti yllättäviä tilanteita. Saturnuksen, Jupiterin ja Pluton neliöt eivät jätä meitä rauhaan ja mahtuu mukaan muutamia haastavia oppositioitakin. Tässä kuussa ihmissuhteet voivat kärjistyä ja kiristyä jopa äärimmilleen, mutta samalla tulee tilaisuus käydä omia ongelmakohtia läpi raa’an rehellisesti. Sen tekee ken siihen pystyy.

2.10 Täysikuu 9 astetta Oinaassa

Lokakuun ensimmäinen täysikuu (kyllä, niitä on tässä kuussa kaksi kappaletta, ensimmäinen heti kuun alussa sekä kuun lopussa toinen) täyttyy Oinaan alkuasteilla. Oinas – Vaaka -akseli käsittelee minäkuvaa ja ihmissuhteita sekä niiden välillä tasapainottelua. Aika on kiivasta ja painostavaa, peruuttava Mars Oinaassa voi herkästi tuupata tilanteen kallelleen ja sytyttää tuleen sellaisia asioita, joita ei haluaisi polttaa päreiksi.

Chiron, haavoittunut parantaja, on parin asteen päässä tästä täydestä kuusta. Onko aika repiä jokin syvä haava lopultakin auki päästä päähän ja nostaa käsittelemätön asia pöydälle sellaisenaan, avoimena ja todellisena? Ja vasta sen jälkeen alkaa toipuminen – siihen Chiron antaa voimaa. Oinas täysikuu on myös voimakasta manifestoinnin aikaa. Päätä – anna asian tapahtua ilman yrittämistä. Mitä haluat, sen saat. Usko, älä rajoita.

2.10 Venus siirtyy Neitsyen merkkiin

Venus vaihtaa merkkiä Leijonasta Neitsyeen samana päivänä, kun kuu täyttyy Oinaassa. Tämä lisää ihmissuhteiden painotusta täydenkuun energiassa. Se myös lisää halua parantua, mutta ensin täytyy päästä yli Neitsyen mukana tuomasta kritiikistä ja itsesyytöksestä. On muistettava, että itsestä täytyy osata pitää huolta, itsensä saa hukuttaa hellyyteen ja hoivaan.  On täydellisen OK päästää irti kontrollista. Kaikista langoista ei voi eikä täydy pitää kiinni. 

4.10 Pluto etenee

Tähtitaivaan kaukaisin ja hitain planeetta Pluto pysähtyy ja lähtee jälleen etenemään. Peruutusjakso alkoi jo huhtikuun lopulla, aikana milloin koko maailma oli täysin sekaisin ja epätietoisuuden vallassa. Pluton peruutusjakso voi mm. pakottaa meitä katsomaan tarkemmalla silmällä epäkohtia joko yhteiskunnassa tai omassa elämässä. Plutoon liittyy karma ja peruutusaikoina voi palata miettimään, mitä voisi tehdä toisin, kun planeetta lähtee jälleen etenemään. Pluto peruuttaa joka vuosi 5 kuukauden ajan, eli mitenkään erikoisesta tapahtumasta ei ole kyse. Mutta jos mietit, niin vuosiin tuntuu hyvin usein liittyvän ajanjaksoja, milloin eteneminen tietyissä asioissa hidastuu ja joskus jopa seisahtuu. Ehkä tuntuu, että on aika kerrata menneitä kuukausia ja löytää niistä jokin syvempi tarkoitus. Itsensä kehittämisen tsempparina ainakin toivon, että kaikki tekisivät niin – edes joskus. Kertaaminen on nyt päättynyt tältä erää ja olisi aika ottaa elämään mukaan se läpikäyty ja uudistettu tieto, mitä toivon mukaan olet tutkinut Vapun tienoolta tähän päivään. Sillä tietotaidolla saattaa olla paljon tekemistä sen kanssa, miten loppuvuodesta selviää voittajana tai edes vähemmillä taisteluvammoilla maalilinjalle. 

9.10 Mars neliö Pluto

Näitä päiviä on ollut jo yksi tänävuonna ja täältä tulee toinen. Kolmas on luvassa juuri ennen joulua. Vaikutus alkaa jo ennen syyskuun lopulla, yhdeksäs päivä neliö on kuitenkin tarkimmillaan ja intensiivisimmillään. Elokuun neliössä Pluto peruutti, tällä kertaa peruuttaa Mars. Väärinymmärryksiä ja leimahduksia horisontissa, hiio-hoi. Neliön haastava energia Marsin ympärillä alkoi jo syyskuun lopulla myös sitä kautta, kun se syntyi sodan planeetan ja moraalinvartija Saturnuksen välille. Tuonne sijoittui myös aikamoiseksi pelleilyksi äitynyt Yhdysvaltain pressavaalien debatti. Loistava kooste peruuttavan Marsin neliöstä yhteiskunnalliseen Saturnukseen. Plutolle muodostuva neliö saattaa pahimmillaan näkyä maailmalla aggression purkautumisena hyvinkin epämielyttävällä tavalla. Mukaan tulee vielä yksi neliön alku Jupiterilta Marsille eli paine alkaa jälleen kasaantua ja tiivistyä loppuvuotta kohden oikein tosissaan.

14.10 Aurinko oppositio Mars

Oppositio alkaa lähestyä jo edeltävän neliön ollessa tarkkana ja se kestää pitkälle lokakuun puolenvälin yli. Tarkimmillaan oppositio tapahtuu 14.10 eli tällöin Aurinko on kartalla tarkasti vastapäätä Marsia. Halu näyttää oma paremmuutensa voi nostaa päätään. Lisää painetta jo valmiiksi hankalaan tilanteeseen. Lokakuusta tulee siis haastava kuukausi, mutta tätä painetta voi koittaa käyttää myös hyväkseen, kunhan muistaa jatkuvasti pitää mielessään, että kaikkea ei voi kontrolloida ja kaikkea ei voi ennakoida. Joskus asioita tapahtuu, jos ne on tapahtuakseen, eikä sille mitään voi. Katkeruuteen ei pidä lipsua ja sille kaikilla on täydellinen päätäntävalta.

14.10 Merkurius peruuttaa 11 astetta Skorpionissa

Tässä päivässä ja sen ympärillä on kyllä kaikki katastrofin ainekset valmiina, sillä tarkan Auringon ja Marsin opposition lisäksi Merkurius pysähtyy ja lähtee peruuttamaan. Skorpionin peruutusaikana liikutaan intensiivisellä ajatustaajuudella. Joku saattaa tuntea halua mennä hieman syvemmälle omiin ajatuksiin, tehdä kunnon ajatustyötä, mutta mahdollisuus liialliseen tonkimiseen on aina mahdollinen. Koska Merkuriuksen peruutuksen olennaisiin piirteisiin kuuluu kommunikaation tökkiminen, niin nyt ollaan suorastaan vaaravyöhykkeellä, että tulee sanottua jotain liikaa, liian ajattelematta, liian suoraan, liian pisteliäästi, liian röyhkeästi ja täysin ajattelematta. Marsin peruuttaminen sekä Merkuriuksen oppositio Uranukselle tehostaa tätä taatusti. Melkein tekisi mieli kaivautua johonkin poteroon odottamaan, että suurin uhkä väistyy. Muutaman sekunnin tapahtumilla voi olla kauaskantoisia ja toisinaan jopa peruuttamattomia vaikutuksia. Kaikkea ei voi kontrolloida, mutta kun pitää nöyryyden ja kyvyn kritiikkiin mukana, etenkin jos tulee töppäiltyä, se voi lieventää jälkipuintia.

Mitä muuta kuuluu Merkuriuksen peruuttamiseen yleisellä tasolla? Tekniikka tökkii, koneet hajoilevat. Tuntuu, että vaikka mitä puhuu, niin ihmiset ymmärtävät sanat aivan väärin ja itse tekee samalla tavalla heidän sanoilleen. Tässä perinteisimmät peruuttavan Merkuriuksen aiheuttamat vaivat. Kaikenlaisiin tekemättä jääneisiin asioihin on hyvä palata peruutuksen aikana, nyt vain saattaa olla haasteena, että Skorpionin energia vie liian syvälle ja aivan vääriin asioihin, sellaisiin, joista olisi ollut hyvä päästää irti jo aika päiviä sitten. Menneisyyteen kuuluvia ihmisiä saattaa tupsahtaa elämääsi yllättävissäkin tilanteissa ja aina näiden ihmissuhteiden uudelleen lämmittely ei ole kovin viisasta.

Perinteisesti sanotaan, että peruutuksen aikaan ei kannata investoida sähkölaitteisiin tai autoon, sillä niiden kanssa voi syntyä nopeasti ongelmia. Myös sopimusten allekirjoitusta kehoitetaan siirtämään, jos se vain on mahdollista. Ellei ole, niin pikkupräntit kannattaa syynätä läpi mikroskoopilla. 

Merkurius etenee jälleen 3.11 alkaen, joka voi tuntua rankalta päivältä. Intensiivisimmät päivät peruutuksen alussa ovat 13.-14.10. Jotain muutosta saattaa tuntua myös 28.10 jälkeen, kun Merkurius peruuttaa takaisin Vaa’an merkkiin ja pahin intensiivisyyden piikki taittuu. Rajoitusta ja hankaluutta tuo mukanaan kuitenkin Saturnuksen tekemä neliö Merkuriukselle eli pidä ajatella, että helpolla päästään.

Kommunikaation planeetta säilyy peruutuksen jälkeisellä varjoalueella aina 19.11 saakka. Varjoalueella pätee samat säännöt, kuin itse peruutuksen aikana, mutta lievemmässä muodossa. Toisaalta joillain saattaa varjoalueen aikana tuntua suuremmat tupenrapinat, mitä itse peruutuksen aikana – energia purkautuu ja se saattaa tuntua päällekäyvältä.

Paras vinkki, mitä tämän tuplaperuutuksen aikaan voi antaa on seuraava: Let it go – päästä irti.

16.10 Uusikuu 23 astetta Vaa’assa

Astrologisella kartalla Kuu ja Aurinko ovat yhtymässä eli vierekkäin, kun on Uudenkuun hetki. Kuu on mustana taivaalla, se lähtee uudelle kierrokselle, kohti uusia mahdollisuuksia. Uusikuu syntyy Vaa’assa ja samalla se synnyttää aikaikkunan tarttua täydenkuun aikana, toivonmukaan parannettuihin asioihin, uudella intensiteetillä. Tämä voi kyllä olla aika haastavaa aikaa kaikenlaisissa ihmissuhteissa ja jos ei ole aivan varma, mitä on tekemässä, kannattaa ehkä mieluumin pyhittää aikaa vielä pohdiskelulle, mietinnälle, hiljaiselle työlle ja kertaamiselle. Ei ole tarkoitus paeta vaan enemmänkin odottaa suotuisampia ja tyynempiä vesiä. Jupiter, Saturnus ja Pluto tekevät haastavan neliö aspektin Uudelle kuulle ja samalla Mars on siihen oppositiossa. Sen sijaan tämä voi olla antoisaa aikaa varjotyölle, meditaation syventämiselle, kaikenlaiselle itsetutkiskelulle ja haastavien aiheiden (etenkin ihmissuhteisiin liittyvien) rehellinen tunnistaminen. 

28.10 Venus siirtyy Vaa’an merkkiin

Venus vaihtaa lokakuussa toista kertaa merkkiä, siirtyen Neitsyestä Vaakaan. Vaaka on Venuksen toinen kotimerkki (Härän ollessa toinen) ja se tuo aikaan ripauksen pehmeyttä ja helpotusta. Venus Vaa’assa hioo hieman kulmia muuten kovin kovassa ja terävässä ajassa.

23.10 Aurinko siirtyy Skorpionin merkkiin

Skorpionin kielenkannat voivat olla piikikkään pisteliäät ja toisinaan tarkoituksellisella tavalla, sillä Skorpionin perimmäinen tarkoitus on aina nostattaa reaktioita ja myrskyä vesilasissa, että muut havahtuisivat. Koska ajassa on jo runsaasti energiaa, joka nostaa pintaan jännitystä ja kiristystä, voi Skorpionin aika olla helpotus, joka laukaisee pahimmat energiakeskittymät pois, mutta pahoin pelkään, että se on myös pahennus. Aika näyttää, pidetään hatuistamme kiinni.

31.10 Täysikuu 8 astetta Härässä

Tapahtumarikkaan kuukauden päättää toinen täysikuu. Kun kuukaudessa on kaksi täyttä kuuta, on se ns. ”Sininen kuu”, vaikkakin Suomessa tätä nimitystä harvemmin käytetään, mutta Amerikassa on vakiintunut nimitys Blue moon, jos kalenterikuukaudessa esiintyy kaksi täyttä kuuta. Täysikuu osuu Halloween-viikonloppuun ja Pyhäinpäivälle ja se täyttyy Härän alkuasteilla. 

Härkä on hidas, lempeä ja kärsivällinen. Se vaatii pysähtymistä ja suorastaan seisahtumista. Yleensä lokakuun lopulla on aika, jolloin ihmiset haluavat hidastaa toimiaan ja valmistautua loppuvuoden pimeyteen, tulevaan loskaan ja värittömyyteen. Mutta tällä kertaa asiat kääntyvät (onko tämä enää yllätys?) päälaelleen, sillä Kuun kanssa on samassa asteessa eli tarkassa yhtymässä peruuttava Uranus, planeetta, joka tarjoaa yllättäviä käänteitä, energian purkausta, hämmennystä ja uudistavia ajatuksia. Uranuksen kanssa kaikki tapahtuu aina tavalla, mitä ei osaa ajatella ennakkoon eli lokakuun viimeinen viikonloppu voi tarjoilla aika yllättäviäkin käänteitä. Jännityksellä jään odottamaan, mitä se tuo tullessaan. Täydenkuun energia tuntuu taatusti vielä seuraavallakin viikolla ja siellähän odottaa loppuvuoden jännitysnäytelmä, missä voi tapahtua aivan mitä tahansa – Yhdysvaltain presidentinvaalit. 

Vieritä ylös